Snel actie tegen beschonken bestuurders


De overheid moet maatregelen nemen om alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan. Die oproep doet Veilig Verkeer Nederland naar aanleiding van recente cijfers.

———–

Judith Harmsen 4 januari 2023, 12:43

Grote controlefuiken en het alcoholslot. Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt keren die maatregelen tegen beschonken verkeersdeelnemers zo snel mogelijk terug. Naar aanleiding van recente cijfers over beschonken bestuurders pleit de organisatie voor actie vanuit de politiek.

“Het aantal overtreders dat onder invloed aan het verkeer deelneemt, is sinds 2017 bijna verdubbeld”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst. Hij verwijst naar cijfers van I&O Research van begin december, waaruit blijkt dat in het weekend ’s nachts 2,6 procent van de automobilisten onder invloed van alcohol de weg op gaat. In 2017 was dat nog 1,4 procent. “Het is aan de politiek om daar wat aan te doen.”

VVN probeert met voorlichting, zoals de Bob-campagne, om veilig rijgedrag te stimuleren. Volgens Stomphorst werkt dat onvoldoende zolang de pakkans laag is. “Notoire drankrijders zijn niet gevoelig voor de Bob-campagne. Die blijven altijd weer een weg vinden om het verkeer in te gaan.”

Grootschalige controles blijven uit

Stomphorsts organisatie is niet de enige instantie die verwacht dat het kabinet iets doet aan alcohol in het verkeer. Eerder pleitte ook het Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheid (SWOV) in deze krant al voor de terugkeer van controlefuiken. De politie controleert wel op alcohol in het verkeer, maar grootschalige controles, waarbij bijvoorbeeld een snelweg (deels) wordt afgezet, vinden de laatste jaren minder plaats. Volgens het SWOV is dat zonde, omdat van dat soort fuiken ook een preventieve werking uitgaat.

Ook VVN is voorstander van de terugkeer van alcoholfuiken. Al heeft Stomphorst begrip voor de capaciteitsproblemen bij de politie, die dit soort grootschalige acties belemmeren. “Daar moet de politiek iets aan doen. We hebben tegenwoordig ook boa’s. Misschien kunnen zij meer bevoegdheden krijgen, zodat ze er een bijdrage aan kunnen leveren?”

Daarbij wil VVN dat het alcoholslot terugkeert. Die maatregel werd tussen 2011 en 2015 gebruikt door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) om te voorkomen dat mensen die waren betrapt op drankgebruik achter het stuur opnieuw de fout in zouden gaan. Wie een alcoholslot in de auto kreeg, moest blazen voordat de auto kon starten.

Het CBR mocht de maatregel niet meer opleggen

VVN is nog altijd groot voorstander van die maatregel, vooral omdat het alcoholslot gepaard ging met verplichte cursussen. In 2015 oordeelde de Raad van State echter dat de maatregel buitenproportioneel was en voor de ene persoon veel grotere gevolgen had dan voor de ander. Bovendien was het een dure strafmaatregel. De installatie van een alcoholslot kostte al snel 5000 euro, te betalen door de automobilist. Het CBR mocht de maatregel niet meer opleggen.

Na een eerdere oproep van onder meer VVN werd het alcoholslot in 2018 opnieuw besproken in de Tweede Kamer. Een politieke meerderheid was toen bereid de maatregel in aangepaste vorm weer in te voeren. Dit keer via het strafrecht. Toch gebeurde dat niet. De toenmalige ministers Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) en Ferd Grapperhaus (justitie) waren tegen.

Stomphorst hoopt dat het kabinet er nu anders over denkt. “Het kabinet wil een halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030. Dat haal je niet als je niet strenger optreedt.”

Harmsen, J. (2023, 4 januari). Veilig Verkeer Nederland wil dat het kabinet snel in actie komt tegen beschonken bestuurders. Trouw. 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Kunnen wij helpen?