Nieuwe Belgische uitvinding: ‘Non-Bob’ sleutelhangers

Chauffeurs die drinken en rijden krijgen vanaf dit weekend in België ook een sleutelhanger: één met de naam van Axelle, Corwin, Philippe, Nathan, Laetitia, Olivier, Timmy of Romina. Zij overleden in een verkeersongeval waarbij de bestuurder gedronken had.

Bob campagne in België

De Belg blijft drinken en rijden

Samen met VIAS en met de medewerking van de politie waarschuwen hun ouders en grootouders, allen OVK-leden, voor de gevolgen van alcohol achter het stuur.

Bewustmaken blijft immers nodig: hoewel de Bob-campagne 25 jaar bestaat, blijft de Belg drinken én rijden. Gemiddeld heeft een bestuurder die betrokken is in een letselongeval met alcohol 1,7 ‰ in zijn bloed.

Daarnaast gebeurt er in België ook nog elke dag een ongeval waarbij de bestuurder minder dan 0,8 ‰ alcohol in zijn bloed had. Tijdens het ‘weekend zonder alcohol’ overhandigt de politie tijdens alcoholcontroles sleutelhangers met de namen van de acht jonge verkeersslachtoffers aan positief blazende bestuurders.

De confrontatie

De overtreders krijgen daarbij het verhaal achter elke naam. Campagnefilms met getuigenissen van de ouders en grootouders en een film opgenomen tijdens een alcoholcontrole ondersteunen de boodschap.

Je kan deze film hier bekijken.

De confronterende ‘non-Bobsleutelhangers’ hebben hetzelfde typische lettertype en dezelfde gele kleur van het iconische Bob-logo. OVK en VIAS hopen dat ze langer zullen blijven hangen dan de boete of het rijverbod. Betrapte bestuurders kunnen bovendien hun sleutelhanger omruilen voor een online bewustmaking cursus bij VIAS. Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Kunnen wij helpen?